Hvis du vil have gode råd om døre & vinduer!
Yderdøre
En massiv dør af eg eller mahogni holder i mange år, men kræver mere vedligeholdelse end en moderne yderdør af MDF-plade. Men hvad skal man vælge?
Der findes rigtig mange forskellige typer af hoveddøre, terrassedøre og andre yderdøre til huset, sommerhuset eller garagen. Der er derfor flere ting man skal overveje, inden man skifter døren ud:
- Døren skal passe til husets stil.
- Den skal være af god kvalitet, så den holder længe.
- Døren skal være nem at vedligeholde.
- Skal døren åbne ind i rummet eller udad?
- Det er også vigtigt, at døren lever op til energikravene i bygningsreglementet.
Ligesom med vinduer er der stort udvalg af facade- og yderdøre. Skal det være en glat dør eller med fyldninger, med eller uden glas. Skal døren være i træ, plast eller aluminium, og hvilken farve passer bedst til huset?
I Vestfyns Tømrerforretning har vi mange års erfaring med udskiftning af alle typer af døre i private hjem. Og vi hjælper med alt fra rådgivning, til opmåling og montage.
Er du på jagt efter en bestemt type dør, så forhør dig hos os. Vi samarbejder med alle de store dørproducenter. Er din leverandør ikke nævnt herunder, så kontakt os alligevel, da vi kan skaffe døre af alle mærker og fra mange forskellige producenter.
Indvendige døre
Når der er tale om indvendige døre, kan de deles op i 3 hovedtyper:
- Fyldningsdøre
- Celledøre
- Moderne højglanslakerede døre af MDF
Fyldningsdøre findes især i ældre huse. En fyldningsdør består af en ramme med en tyndere høvlet plade i midten (en fyldning). Gamle fyldningsdøre er normalt lavet af fyrretræ, mens en moderne fyldningsdør ofte er lavet af en formpresset fiberplade eller MDF. En fyldningsdør fås i forskellige designs og farve med både runde eller rektangulære udskæringer. Det er også muligt at bytte de formpressede fyldninger ud med en glasfyldning i stedet.
Celledøre findes i huse fra 1960’erne og frem. Dørene har en glat overflade uden fyldninger, og er meget anvendt i moderne boliger. Celledøre består af en hård ramme med en kerne af enten spånplader eller anden type fyld, og dørene virker meget lette, når man lukker dem. Overfladen er typisk hvid, men kan males i en anden farve, hvis dette ønskes.
Indvendige højglanslakerede døre laves i dag primært af MDF-plader. Dørene fås både med og uden fyldninger og er meget populære, da de fremstilles i et stærk, robust og samtidigt let materiale.
Vinduer
Er husets vinduer utætte, slidte eller gamle, så er det en god idé at skifte til nye energivenlige vinduer. Vinduer er meget udsatte for vind og vejr, og bør tjekkes minimum 1 gang om året for at undgå råd og svamp.
Hvilket slags vindue, skal man vælge?
At vælge de rigtige vinduer er vigtigt for boligens funktion og byggestil, og samtidig er det vigtigt at vinduerne opfylder alle de nyeste energikrav, så unødigt energiforbrug undgås.
De forskellige producenter har vinduer med forskellige åbningsmuligheder, der er praktiske i forskellige situationer, så der er mange faktorer der spiller ind for valg af vinduer. De mest almindelige vinduer er:
- Topstyret
- Sidehængt
- Kip-drejet
- Fast karm
- Bondehusvinduet eller Dannebrogsvinduet
- Og ikke at forglemme ovenlysvinduerne som fås mange forskellige udgaver
Et vindue behøver ikke at være rektangulært! I dag er det muligt at få mange forskellige vinduestyper, om det skal være et hjørnevindue, rundt eller trekantet. Det er kun fantasien der sætter grænser.
Der er de traditionelle vinduer, som oftest er fremstillet i kernetræ og er gennemgående af høj kvalitet. Så er der plastvinduer, som passer godt til den danske byggestil. Træ-/aluvinduer, der er designet så de ligner traditionelle trævinduer, men det stærke aluminium gør det muligt at lave vinduer med forskellige typer ramme og karme, som passer godt til moderne huse.
Hos Vestfyns Tømrerforretning har vi bred erfaring med montering af døre og vinduer, uanset mål, materialevalg eller udformning. Har du ønsker et specifikt mærke, kan vi skaffe det. Skal det være en skræddersyet vinduesløsning, så kontakt os for rådgivning og opmåling.
Vi bruger kun de bedste producenter som bl.a. Rationel, KPK, Velfac, Velux, STM, Outrup, Idealcombi, Outline, Hvidbjerg Vinduet eller Unik Funkis. Men har du ønsker til et andet mærke, så kontakt os. Alle producenterne kan noget forskelligt, og derfor svinger priserne også meget fra producent til producent alt efter hvad man ønsker at materiale og evt. tilvalg.
HER SKAL VÆRE LOGOER FRA LEVERANDØRER
Ruder
Både enkeltlagsruder i gamle vinduer og termoruder i nyere vinduer kan med tiden gå i stykker og skal skiftes. Men hvilke ruder skal man vælge?
Det giver sig selv, at en rude der er knust eller revnet skal udskiftes, men en termorude kan også punktere, hvis forseglingen bliver brudt. Man kan se, om termoruden er punkteret ved, at der er dug mellem glaslagene. Rent isoleringsmæssigt har det ikke den store betydning, men duggen giver et dårligere udsyn, og bør derfor udskiftes.
Traditionelle termoruder med almindeligt glas og luft i mellemrummet, er efterhånden blevet afløst af energiruder. En energirude er en termorude, men med væsentligt bedre isoleringsegenskaber. En energirude har en meget tynd metalbelægning på det inderste glas. Det betyder, at når sollyset trænger ind gennem ruden, så søger metalbelægningen for, at varmen for solen reflekteres tilbage i rummet. Det gør rummet varmere og forbedre indeklimaet.
Gammeldags termoruder er normalt tyndere end moderne energiruder, så hvis ruden skal skiftes, skal man sikre sig, at ruden passer i falsen. Er den nye rude tykkere, kan man evt. blive nødt til at skifte glaslisterne ud med nogle smallere, for at der er plads til det hele. Men alt det skal vi gerne hjælpe med i Vestfyns Tømrerforretning.
Den bedste isoleringsevne får man med energiruder med 3-lags glas. De er dyrere end andre ruder, vejer lidt mere, men fra 1. januar 2021 er der skærpede regler til energiruder. Kort sagt må et vindue ikke udlede mere varme, end det tilfører boligen i form af solvarme. Et 3-lags vindue vil opfylde disse krav.
Solafskærmende ruder
Det er også muligt at bestille ruder med solafskærmende effekt. Det opnås ved en farvning/coating af glasset. Herved forhindres en del af sollyse i at trænge igennem ruden og derved stoppes varmen.
Støjdæmpende ruder
Har man brug for at støjdæmpning, f.eks. ud mod en trafikeret vej, kan man få lydglas i sin bolig. Et lydglas er lamineret med en specialfolie, der mindsker lydgennemgangen effektivt.
Ruder med sikkerhedsglas
Har man brug for en rude, hvor man vil undgå personskade, hvis ruden skulle gå i stykker anbefales en rude med sikkerhedsglas, f.eks. til højt placerede vinduer/tagvinduer. Det inderste lag i glasset er enten hærdet eller lamineret, så der ikke falder store skår ned, hvis ruden går i stykker.
Sikringsglas
Et lamineret glas har også den egenskab, at der er vanskeligt at bryde igennem. Hvis glasset knuses, skal en evt. tyv trænge gennem en folie, hvilket er svært. Sikringsglas giver god beskyttelse mod hærværk, og anvendes ofte til store glaspartier, hvor ruden starter omkring gulvhøjde.
Mattering eller dekoration
Har du brug for at få lys ind i rummet, uden at man kan se igennem ruden, kan man i stedet for almindeligt glas vælge mønstret eller satineret glas, som har et frosted look. Det er en god løsning i badeværelset eller toiletrummet, men kan også bruges i et glasparti ved en yderdør.
Hvis man ønsker en billigere løsning, kan man vælge at beklæde rudens inderside med en selvklæbende film.
Glas
Glasprodukter er et spændende materiale til indretning af boligen. Glas kan bruges som afskærmning, bordplader, drivhus m.m. Det er kun fantasien der sætter grænser.
I køkkenet er en stænkplade i glas en stilsikker og rengøringsvenlig løsning. Glasset tilskæres på mål, så det passer til dit køkken. Kontakt os for at høre om udvalget af glastyper og farver.
At indrette sit hjem med glashylder er en god måde at skabe et moderne hjem på. Vi kan leverer alle former for glashylder, også dem der er lidt ud over standardmål. Alle hylder leveres med pæne polerede kanter, og vi rådgiver gerne om valg af ophængsbeslag eller hyldebærere.
Glasværn og glasgelændere bruge både til udendørs terrasser og altaner, til indendørs trapper og reposer. Glasværn er en sikker løsning, da det udføres i hærdet lamineret glas, der er nærmest umuligt at slå i stykker. Glasværn købes på ønsket mål med og uden forboring til beslag.
Har du brug for en glasplade til bordet, firkantet eller rundt, glas til brændeovnen, eller en rude i drivhuset? Vestfyns Tømrerforretning kan hjælper dig med alle ønsker, og skærer nye glas i det rigtige mål til dig.
Et spejlet i badeværelset gået i stykker, hjælper vi også gerne med udskiftning. Spejlglas fås i flere tykkelser og kan bearbejdes i form af matslibning, facetslibning eller med polerede kanter.
Vestfyns Tømrerforretning A/S er leveringsdygtige i mange former for glas: hærdet glas, lamineret glas, glas til brusenichen eller plexiglas.
Kontakt os for et godt tilbud på din opgave.
Få et tilbud allerede i dag!
ER du igang med at købe nyt hus, har vi også en tømrer med speciale indenfor tag, som I kan købe nogle timer og tag med ud for at kigge inden I køber. Der kan være gode penge at spare og I kan sove trygt om natten.